Praeitą mėnesį ankstesnę dieną Kitą dieną Kitą mėnesį
Pagal metus Pagal mėnesį Pagal savaitę Šiandien Ieškoti Peršokti mėnesį

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/renginiai/domains/renginiaisiauliuose.lt/public_html/plugins/jevents/jevfiles/jevfiles.php on line 1186
Gyvų drugelių paroda
DRUGIAI J ROZGIENE mazinta3988893_43781573_o.jpg
Renginio pradžia: val.  Pirmadienis, Balandis 24, 2017
Peržiūros : 3991
Kontaktai tel. (8 425) 55 075, mob. 8 620 32 254.

Balandžio 20 d. į Akmenės krašto muziejų atkeliavo „Deluxe“ (liet. prabangi) tropinių drugių lėliukių siunta, kurioje yra „grožio etalonu“ vadinami Morpho peleides ir kiti nepaprasto grožio šiltųjų kraštų drugeliai. Muziejaus lankytojų laukia egzotiški įspūdžiai muziejuje įrengtose džiunglėse – gyvų drugelių oranžerijoje. Maždaug per 10 dienų vienas po kito išsiris mūsų kraštui neįprasto dydžio ir neįprastų raštų bei spalvų drugeliai. Be to, tam tikromis sąlygomis lankytojams suteikiama galimybė su drugeliais fotografuotis nemokamai.

 

Grožio etalonas – Morpho peleides


Oranžerijoje balandžio 21 d. nieko nelaukęs jau išsirito pirmasis įspūdingo grožio drugys Morpho peleides. Tai išsiskiriantis tiek spalva, tiek dydžiu vaivorykštinis drugelis, kuris aptinkamas Centrinėje Amerikoje, Paragvajuje ir Trinidade. Šis drugys neabejotinai sužavės lankytojus savo ypač ryškiomis spalvomis ir dydžiu: šio drugelio išskleistų sparnų ilgis siekia iki 20 cm.

Tikėtina, kad per pirmąsias dešimt dienų nuo siuntos gavimo, lankytojams gali pasisekti pamatyti ir patį drugelių ritimosi iš lėliukių procesą. Kaip įprasta, per savaitę turėtų išsiristi visi siuntos drugeliai. Siuntoje šį kartą yra arti šimto lėliukių.

Muziejų pasiekusioje siuntoje yra įvairių rūšių bei porūšių drugių: Archaeoprepona demophon, Atrophaneura semperi, Battus belus, Graphium agamemnon, Heliconius melpomene, Morpho peleides, Pachliopta kotzebuea, Papilio anchisiades, Papilio demoleus, Papilio memnon, Papilio nephelus, Papilio palinurus, Papilio rumanzovia, Papilio thoas, Parides iphidamas, Siproeta stelenes, Prepona omphale.

Pasaulyje skaičiuojama 165 000 rūšių drugių, Lietuvoje – 2281. Tačiau mūsų krašte jie ne tokių įspūdingų dydžių, formų bei spalvų kaip tropikuose. Terminas pasigrožėti drugeliais nėra ilgas, nes kai kurie drugeliai gyvena tik keletą dienų.

Apie kitas lėliukių siuntas informuosime atskirai: jos atkeliaus į muziejų maždaug kas mėnesį iki vėlyvo rudens. Po kiekvienos siuntos lankytojai turės galimybę stebėti drugelių gyvenimo ciklus lėliukės ir suaugėlio stadijose.
Gamtos procesus sunku nuspėti, todėl rekomenduojame iš anksto paskambinti į muziejų ir sužinoti, kiek ir kokių jau išsiritusių drugelių yra oranžerijoje.

 

Be to, muziejuje turėsite galimybę pamatyti:

·         Didžiausią Lietuvoje dieninių drugelių kolekciją;

·         Fitozauro fosilijas;

·         Juros ir triaso periodo suakmenėjusių augalų bei gyvūnų liekanas ir kt.


Pasiteirauti: tel. (8 425) 55 075, mob. 8 620 32 254.

 

Akmenės krašto muziejaus informacija
Parengė Mindaugas Laukys
Nuotr. Juditos Rozgienės

 

 

Renginys vyks: Akmenės krašto muziejus, K.Kasakausko g. 17, Akmenė