Praeitą mėnesį ankstesnę dieną Kitą dieną Kitą mėnesį
Pagal metus Pagal mėnesį Pagal savaitę Šiandien Ieškoti Peršokti mėnesį

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/renginiai/domains/renginiaisiauliuose.lt/public_html/plugins/jevents/jevfiles/jevfiles.php on line 1186
Paroda „Piliakalniai be pilių“
Afiša.jpg
Renginio pradžia: 17:00 val.  Ketvirtadienis, Rugsėjis 14, 2017
Peržiūros : 1519

2017 m. rugsėjo 14 d., ketvirtadienį, 17 val. Chaimo Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74, Šiauliai) atidaroma Šiaulių „Aušros“ muziejaus paroda „Piliakalniai be pilių“, skirta Piliakalnių metams. Paroda bus eksponuojama iki 2017 m. lapkričio 6 d.

 Šiandien piliakalnius saugo nekilnojamosios kultūros vertybės statusas, naudojame juos kaip įvairių kultūrinių renginių vietą, įtraukiame į turizmo maršrutus, tvarkome ir prižiūrime jų aplinką. Taip pat tyrinėjame ir saugome juos kaip archeologijos paminklus, baltų kultūros ir ankstyvosios Lietuvos valstybės simbolius. Lietuvos Respublikos Seimui 2017-uosius paskelbus Piliakalnių metais, Šiaulių „Aušros“ muziejus parengė parodą, kurioje atgaivinama Šiaulių apskrities piliakalnių praeitis, apžvelgiami juose rasti archeologiniai radiniai.

Žalvario ir geležies amžiuose piliakalniuose stovėjo medinės pilys, ten virė gyvenimas, apie kurį mums pasakoja dar matomi žemės paviršiuje gynybiniai įtvirtinimai ir archeologinių tyrimų metu surinkti radiniai. Ginklai kalba apie pilių gynybą, darbo įrankiai – apie kasdienius buities rūpesčius, papuošalai – apie pilėnų išvaizdą ir to meto juvelyrikos meną. Pasitaiko piliakalniuose ir itin retų radinių – tokie yra Chaimo Frenkelio viloje eksponuojami trys apeiginiai raginiai kirveliai iš Jurgaičių piliakalnio (Šiaulių r.), liudijantys čia buvus pagonišką šventvietę.

Medinės pilys nuėjo užmarštin, bet piliakalniai lietuviškame kraštovaizdyje išsiskyrė forma ir vis tiek traukė žmonių dėmesį. Apie juos buvo pasakojamos legendos, piliakalnius piešė dailininkai, fotografavo fotomenininkai. Čia tęsiamos sakralinės tradicijos nuo pagoniškų laikų, pvz., Jurgaičių piliakalnis – dabartinis Kryžių kalnas – iki mūsų dienų išliko apeigine gilaus  religinio turinio vieta. Ne viename piliakalnyje įrengtos kapinės, tokie yra Kurtuvėnų (Šiaulių r.), Papilės (Akmenės r.), Raktuvės (Žagarė, Joniškio r.) piliakalniai. Į kai kuriuos po pertraukos, XVI–XVIII a., grįžo gyventi žmonės, juose įsikūrė dvarai, pvz., Žvelgaičio piliakalnyje (Žagarė, Joniškio r.), ar kaimai, pvz., Kalnelyje (Joniškio r.).

Nepraslydo piliakalniai ir pro savo ideologiją siekusių įamžinti politikų akis. Būtent prie Salduvės piliakalnio (Šiauliai) buvo parinkta vieta sovietinės armijos monumentui. Kol dar menkai buvo rūpinamasi kultūros paveldo apsauga, piliakalniai dažnai nukentėdavo nuo ūkinės veiklos. Yra tokių, kurių nė pėdsakų neliko: Pilkalnis (Šiaulių r.) buvo visiškai sunaikintas kasant žvyrą, Sauginių piliakalnis (Šiaulių r.) paskandintas – jį apsėmė Bubių tvenkinio vandenys.

Chaimo Frenkelio vilos lankytojai parodoje išvys originalius konservuotus piliakalnių archeologinius radinius, galės pasitikrinti savo žinias prie edukacinių stendų, sudėlioti priešistorės laiko juostą, „pastatyti“ pilį ant piliakalnio maketo ar sudėlioti išmanią piliakalnių dėlionę.

Norintys plačiau susipažinti su informacija apie Šiaulių apskrities piliakalnius tai gali padaryti virtualioje erdvėje – http://krastoarcheologija.fotomuziejus.lt/en/40/piliakalniai/show/18/83. Ieškantiems aktyvesnių pramogų muziejininkai sukūrė interaktyvų maršrutą „izi.TRAVEL“ programėlėje, leidžiantį išsiruošti į tikrą kelionę po aplinkinius piliakalnius – https://izi.travel/en/browse/3e865f38-358c-486c-a816-ee4ccd788c20.

Paroda yra įtraukta į Lietuvos muziejų kultūrinio svetingumo programą, todėl moksleiviai ir jų grupės iki lapkričio 6 d., pateikę moksleivio pažymėjimą, parodoje gali apsilankyti nemokamai.

 

Parodos organizatorius – Šiaulių „Aušros“ muziejus

 

Parodos rėmėjai: Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, Šiaulių miesto savivaldybė

Renginys vyks: Chaimo Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74, Šiauliai)